BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN GRİ İLİŞKİSEL ANALİZ (GİA) YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2020-105
Language : Türkçe
Konu : İşletme
Number of pages: 377-393
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bankacılık sektörünün, ülke ekonomik göstergelerinden etkilendiğini söylemek mümkündür. Bu etkinin varlığını reel veriler yardımıyla ekonometrik bir şekilde göstermek amacıyla bu çalışmada bankacılık sektörü verileri ile ekonomik göstergeler kıyaslanarak değerlendirilecektir. Bu bağlamda ilk olarak bankacılık sektör verileri Gri İlişkisel analiz yöntemi ile performans değerlendirmesine tabi tutulacaktır. Daha sonra ise elde edilen performans sonuçları ise yine enflasyon ve büyüme oranı ile kıyaslanacaktır. Yapılan bu çalışmada Gri İlişkisel Analiz yöntemini uygularken kullanmış olduğumuz değişkenler ise beş ana grupta toplanmıştır. Bu ana gruplar ise; Sermaye Yeterliliği, Aktif Kalitesi, Likidite, Kârlılık ve Gelir Gider Yapısı şeklinde ayrıştırılmıştır. Bu beş gruba ait on beş alt değişken belirlenerek bu kriterler analiz kriterleri olarak kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada analiz dönemi olarak 2002-2018 dönemi ele alınmıştır. Bunun nedeni ise ülkenin dönemde yaşamış olduğu ekonomik hareketlilik sonucunda bankacılık sektöründe meydana gelen değişimi değerlendirebilmektir. Değerlendirme sonucunda, genel olarak enflasyon oranı arttığında ekonomik büyümede düşüş yaşandığında sektörün performansında artış olduğu görülmektedir. Sektörün yapısını bu bağlamda değerlendirdiğimizde, enflasyon oranı sektörün yapısı ile doğru orantılı ekonomik büyüme ise ters orantılı olduğu sonucu elde edilmiştir.

Keywords

Abstract

The banking sector, it is possible to say that the countries affected by the economic indicators. In order to show the existence of this effect in an econometric way with the help of real data, in this study, banking sector data and economic indicators will be compared and evaluated. In this context, firstly, banking sector data will be subjected to performance evaluation with Gray Relational Analysis method. Then again, the performance results obtained will be compared with the rate of inflation and growth. Gray Relational Analysis is performed using the methods we have applying variable in this study were collected in five main groups. These main groups are; It is differentiated into Capital Adequacy, Asset Quality, Liquidity, Profitability and Income Expense Structure. Fifteen sub-variables belonging to these five groups were determined and these criteria were used as analysis criteria. Also in the study, the period of 2002-2018 was considered as the analysis period. The reason that existed in the country is in economic activity is to evaluate the results of the changes occurring in the banking sector. As a result of the evaluation, it is seen that the performance of the sector increased when there was a decrease in economic growth when the inflation rate increased in general. Considered in this context, the structure of the sector, while economic growth is directly proportional to the structure of the sector as a result of the inflation rate is inversely proportional.

Keywords


  • Afşar, A. ve Karaçayır, E. (2018). Türk Bankacılık Sektöründe Sermaye Yeterlilik Oranının Belirleyicileri. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(2), 149-160.

  • Bakdur, A. (2003), Bankacılık Sektörünü Düzenleyen Kurumların Yapıları: Ülke Uygulamaları ve Türkiye için Öneri, Uzmanlık Tezi, DPT Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürlüğü Mali Piyasalar Dairesi Başkanlığı, Ankara, Eylül 2003, s.19, http: //ekutup.dpt.gov.tr/banka/bakdura/yapi.pdf, Erisim: 19.03.2007.

  • Büyükgebiz, E. (2013). Ülke Performanslarının Gri İlişkisel Analiz Yöntemi İle Değerlendirilmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta, Türkiye.

  • Çakır, E. (2017), Kentsel Dönüşüm Kapsamında Müteahhit Firmanın SWARA – Gri İlişkisel Analiz Yöntemiyle Seçilmesi Selecting Contractor Company in Urban Transformation Using SWARA - Gray Relationship Analysis Method, The Journal of International Scientific Researches, 2(6). Eğilmez, M. (1997). IMF, Dünya Bankası ve Türkiye. İstanbul, Creative Yayıncılık.

  • Eken, M.H. (2006), “Türk Bankacılık Sektörü Yapılanma Sürecinde Bankalarda Finansal Risk Yönetimi”, Muhasebe-Finansman Araştırma ve Uygulama Dergisi, Marmara Üniversitesi, Cilt: 6, Yıl: 15, Sayı: 15, İstanbul, Nisan 2006, ss.73-74.

  • Erdoğan, N. (2001), “Türkiye’de Ekonomik Kriz ve Türk Bankacılık Sistemi”, Yeni Türkiye, sayı: 41, s. 664.

  • Goldsmith, R. W. (1969), Financial Stracture and Development. London New Haven and Yale Universtiy Press.

  • Gökçen, B. (2012), 2001-2010 BASEL II Kriterleri ve Türk Bankacılık Sistemine Etkileri, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, s.1-91.

  • Kıraç, F. (2008), Türkiye’de Bankacılık Sektöründe BASEL II Uygulamaları ve Eğitimi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri. Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Ankara.

  • Kodalbaş, S. (2017), 2008 Küresel Krizi Bağlamında Finansallaşma Ve Türkiye'deki Konut Sektörüne Etkisi: Bir Vaka Çalışması, İstanbul Aydın Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İktisat Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2017, İstanbul.

  • Kuzu, Ö. H. (2013). Türk Bankacılık Sektöründeki Yerinde Yapılanmaları Tarihsel Gelişim İçerisinde Analitik Olarak İncelenmesi. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(4), 27-38.

  • Özarı, Ç. ve Erol, E. D. (2019). Trend Analizi Ve Gri İlişkisel Analiz Yöntemleriyle Finansal Performans Analizi. R&S-Research Studies Anatolia Journal, 2(5), 230-246.

  • Sofyalıoğlu, Ç. (2011). Süreç Hata Modu Etki Analizini Gri Değerlendirme Modeli. Ege Akademik Bakış, 11(1), 155-164.

  • Şenyüz, N. (2008), Kredi Piyasalarında Asimetrik Bilginin Bankacılık Sistemi Üzerindeki Etkileri: “Türkiye Örneği”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, s.1-148.

  • Takan, M. (2002), Bankacılık: Teori Uygulama ve Yönetim, Nobel Yayınları, Geliştirilmiş İlaveli 2. Baskı, Ankara,2002, s.2.

  • TBB (2005), Bankacılık Kanunu, Kabul Tarihi: 19.10.2005, Son Erisim: 15.02.2007, http: //www.tbb.org.tr/turkce/kanunlar/5411/5411%20Kanun.doc.

  • Williamson, J. M., Williams, N., & Pokric, S. M.(2002). Finansal Liberalizasyon Üzerine Bir inceleme.

  • Yılmaz, E. (2006), Türk Bankacılık Sektörünün Sermaye Yeterliliği ve BASEL Standartları, Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Zhai, LinaYin-Khoo, LiPheng-Zhong, ZhaoWei (2009). Design Concept Evaluation in Product Development Using Rough Sets and Grey Relational Analysis. Expert Systems with Applications, (36), 7072–7079

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics