OPERA ŞARKICILARININ PERFORMANS SÜREÇLERİNİN GIACOMO PUCCINI’NIN “TOSCA” OPERASI ÖZELİNDE İNCELENMESİ: SAMSUN DEVLET OPERA VE BALESİ ÖRNEĞİ

Author:

Year-Number: 2017-47
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu : Müzik-Müzikoloji-Müzik Eğitimi
Number of pages: 410-423
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

On altıncı yüzyılda ilk olarak Avrupa’da gelişmeye başlamış müzikli bir tiyatro formu olan opera sanatı, çoğunlukla epik ve heroik öğeleri içeren bir tema ve metin üzerine bestelenmiş sahne eseri olarak tanımlanabilir. Müzikli drama (Drama per Musica) olarak da adlandırılan opera, görsel-işitsel birçok formu kendi içinde barındırması bakımından önemli bir sanat alanıdır. Opera sanatı, özellikle de klasik opera anlayışı, solistlerin ağırlıkta olduğu bir yapıdadır. Operanın duygu ve düşünceleri dramatize etme gücünün, özellikle insan sesi kullanılarak gerçekleştiriliyor olması, opera solistinin sahnedeki performansı ile doğrudan ilintilidir. Dolayısıyla bir opera şarkıcısı, opera eserinin sahneye konmasında bir araç olmaktan çıkarak temel bir eleman olma niteliği kazanır ve performans sürecinde en önemli yeri alır. Müziğin teatral unsurlarla birleştiği opera sanatı, solistlerin sahnelenecek esere hazırlık evresi, performans aşaması ve sahneleme sonrası yaşadıkları çeşitli ruhsal ve bedensel zorlukları beraberinde getirmektedir. Bir opera şarkıcısının yaşadığı tüm bu zorlukların yanı sıra, opera sanatının sağladığı müzikal ve mesleki doyumun da azımsanmayacak bir düzeyde olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda, opera şarkıcılarının performanslarını etkileyen olumlu ya da olumsuz duygu durumları, araştırmamızın konusunu oluşturmaktadır. Performans başarısını etkileyen bu unsurların incelenmesi, opera şarkıcılığını meslek olarak seçecek bireylere bir öngörü sağlaması açısından da önemlidir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından 2015-2016 sezonunda sahneye konulan Giacomo PUCCINI’nin “Tosca” operasında görev almış solistler oluşturmaktadır. Bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan “yarı yapılandırılmış görüşme” tekniği kullanılarak ilgili solistlerle kapsamlı röportajlar yapılmıştır. Solistlerle yapılan görüşmelerin sayısı ve süresi, araştırmadan sağlıklı veriler elde edebilmek amacıyla kısıtlı tutulmamış, derinlemesine bilgi toplamak amaçlanmıştır. Yapılan görüşmelerde özellikle sanatçıların ruhsal ve bedensel temelli hazırlanım sürecini nasıl geçirdikleri ile ilgili sorular sorularak araştırma konusuna sağlam bir temel oluşturulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın amacı müzikte performans olgusunu opera sanatı ve sanatçıları bağlamında ele almaktır.

Keywords

Abstract

Opera is a form of musical theatre which emerged in sixteenth century in Europe. Opera works can be described as works of art that are composed mostly about epic or heroic stories. Opera, which can also be identified as musical drama (Drama per Musica) is an important art form by consisting various visual and audial elements in it. Especially in classical opera the role of singers is very important since opera is a form of art which reflects emotions and ideas through human voice. Because of this an opera singer is not a means of presenting a work of art but one of the key factors in actualizing it. As being a form of art which combines music with theatrical elements opera brings along both mental and physical struggles to singers before, during and after the performance. On the other hand, although singers have experienced those various difficulties, the musical and professional satisfactory of being an opera singer cannot be underestimated. This research’s main aim is to investigate those positive and negative factors that affect singers’ performances. Outcomes of this research will be beneficial for the ones who will choose opera singing as a profession in future. Singers of Giacomo PUCCINI’s “Tosca” opera which is staged by Samsun State Opera and Ballet in 2015-2016 season are the focus group of this study. In-depth interview technique is used as the method of the research. Questions of those interviews are mainly about singers’ preparation process to their performances. Aim of this study is to elaborate the phenomenon of performance in music by examining opera and opera singers.

Keywords